2016. október 13., csütörtök

Egy játékos kedvű beagle esete a kerti kaviccsal!


A képeken látható 3 éves beagle szuka kutya játékból rendszeresen feleszi az udvaron található kavicsokat. Az esetek nagy részében a köveket vagy kihányja  (a tulajdonos a hányadékban megtalálja) vagy sikeresen végig mennek a bélcsatornán és a bélsárral távoznak.

Hasi röntgen
    A röntgenfelvételen jól látható a nagyobb és kisebb kő a bordák vonalában, a háromszög alakú lép fölött



A mostani eset azonban bélelzáródással végződött. Heveny, egész éjszakán át tartó hányással, rossz általános állapottal hozták rendelőnkbe. A röntgenvizsgálat egyértelműen bizonyította a kövek jelenlétét a bélcsatornában, a tünetek alapján elakadtak a vékonybélben.


 
Az utolsó varratsor behelyezése előtt



Az kutya állapotának stabilizálása (infúzió, gyógyszerek) után nekiláttunk a műtétnek. A hasüreg megnyitása után felkerestük az érintett bélszakaszt, kiemeltük a hasüregből, majd bélmetszés után kivettük a köveket, zártuk a bélszakaszt, majd 3 rétegben a hasfalat is. Mint minden hasüregi műtét után a kissé nehezebb és lassabban kivitelezhető, de sokkal kevésbé fájdalmas és gyors, látványos sebgyógyulást hozó cutan bőrvarratokat alkalmazzuk (plasztikai varratok). Így a varratszedéskor (ami összesen 1-2 külső varrat a 10-12 helyett) gyönyörűen gyógyult sebekkel találkozunk.

Sajnos az eset elég gyakori, a kutyák rendszeresen szednek fel és nyelnek le különböző idegen testeket, melyek bélelzáródást, elhanyagolt esetben bélelhalást, bélrepedést végül ehullást is okozhatnak.

A heveny hányásos kórképekkel érdemes minél előbb állatorvoshoz fordulni.



Az eltávolított kövek






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése