2016. október 6., csütörtök

Fogápolási hónap

Októberben már évek óta fogászati hónapot tartunk, de most nem is akármilyet!
Ingyenes fogkőeltávolítás! -és miért is van szükség a fogkőeltávolításra?






Hihetetlen, de a három évesnél idősebb kutyák közül ötből négynél már fogászati problémákkal találkozunk. Nagyon sok kutyatulajdonos nem fordít kellő figyelmet erre a veszélyre, pedig ahhoz, hogy a kutya fogazata erős és egészséges maradjon, azt rendszeresen ápolni és ellenőrizni kell.

Hogy alakul ki a lepedék és a fogkő?

Az etetést követően a kutyák fogait és ínyét egy vékony lepedék borítja el. Ez ideális környezetet jelent a különböző ásványi anyagok megtapadásához, lerakódásához, így a lepedék elősegítheti a fogkő kialakulását. Ha a lepedéket nem távolítjuk el az etetést követő 24 órán belül, akkor az a baktériumok elszaporodása miatt kezd megkeményedni, ami fogkőképződéshez vezet. A fogkő lerakódása miatt a fogínyszél eltávolodik a foggyökértől. A fog fokozatosan kilazul, és a szájüregben fertőzés alakulhat ki, melynek következménye a fogínygyulladás.


Milyen veszélyekkel jár a fogkő és a fogínygyulladás?

A fogak meglazulása vagy akár elvesztése miatt a a kutya nem tudja megfelelően megrágni és megemészteni az eledelt. Ennek következtében a tápanyagok nem hasznosulnak, emésztőszervi- és hiánybetegségek alakulhatnak ki. Hosszabb idő eltelte után a lepedékben megtalálható baktériumok a vérkeringésbe kerülve a különböző létfontosságú szerveket is károsíthatják, főként a májat és a vesét. A szájban elszaporodott baktériumok okozzák a kellemetlen szájszag jelentkezését is.


Mely kutyáknak van leggyakrabban fogínygyulladásuk?

Tudományosan bizonyított, hogy a parodontózis (a fogíny lassú, kóros visszahúzódása a fognyakról) és a fogínygyulladás következményeként kialakuló fogvesztés gyakrabban fordul elő az egészen kistermetű kutyafajtáknál (pl. yorki, westi, palotapincsi). A fogproblémák krónikussá válnak, és az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbak.


A leggyakoribb tünetek:
• Sárgás-barnás fogkő a fogakon és az íny mentén

• Bepirosodott, duzzadt vagy vérző íny

• Túlzott nyáladzás, esetleg véres nyál

• Törött vagy hiányzó fog

• Kutyája nem hagyja, hogy megnézze a fogait

• Kellemetlen lehelet

• Csökkent étvágy

Hogyan előzhetjük meg a fogkő kialakulását?

• Kezdje el kutyusa fogainak tisztítását mielőbb, a legjobb még kölyök korában.

• Ha kutyája nem tűri a fogkefe használatát, helyettesítse a fogápoláshoz alkalmas kutya snackkel. Alkalmazása mindig ugyanabban az időpontban ajánlott. Kutyáját félévenként vigye el fogászati vizsgálatra állatorvosához.

• A kutyát fokozatosan kell hozzászoktatni a fogtisztításhoz, hogy biztos lehessen benne, hogy neki is tetszik a művelet.


 A fogászati akció részletei, ingyenes fogkőeltávolítás!

Dr. Saufert Gyula

Dr. Kanász-Nagy Dorka

Ligeti Állatorvosi Rendelő Pilisvörösvár

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése